Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

KNVTS lecture: Nuclear energy in shipping

2023-09-21

Please note this event will be in Dutch.

Kernenergie wordt op grote schaal gebruikt in commerciële energiecentrales en scheepvaarttoepassingen, maar de commerciële maritieme voortstuwing is nooit van de grond gekomen. Er werden slechts vier commerciële vrachtschepen en een handvol nucleaire ijsbrekers gebouwd. Al deze schepen werken op reactortypes die inmiddels als “ouder” worden beschouwd.
Nieuwe ontwikkelingen op het gebied van kernenergie (zoals kleine modulaire reactoren en het gebruik van thorium als brandstof) laten een aanzienlijk potentieel zien voor de mogelijke ontwikkeling van een nieuwe commerciële scheepstoepassing.

Voortstuwingssystemen op basis van kernenergie moeten worden gezien als enorm verschillend van de conventionele vaartuigen op basis van brandstof, met duidelijke voordelen (geen uitstoot via de pijp en zeer hoge energiedichtheid), maar ook nadelen (afvalproductie, kosten en complexiteit van de installatie). Deze fijne kneepjes en verschillen zullen worden gepresenteerd.

Spreker: Ir. Koen Houtkoop, studeerde af op kernenergie voor maritieme toepassingen. Momenteel werkt hij als naval architect & technical superintendent voor A2B-Online Ship Management.

Venue

De Machinist
Willem Buytewechstraat 45
Rotterdam, Netherlands
+ Google Map